Robotlu Üretim, Kapitalizm, Sosyalizm

Eğer sosyalist üretim tarzının inşası zafere ulaştırılmış ve sosyalizm kapitalist restorasyondan korunabilmiş olsaydı, robotlu üretim teknolojisi de çoktan geliştirilmiş olacaktı. Bugünkü sosyalist devrimler, bayrağı şüphesiz daha ileri bir noktadan devralacak, kapitalizmin beceremediği ve hiçbir zaman da beceremeyeceği şekilde robotlu üretimi daha da yaygınlaştırabilecek, böylece insanlığın doğanın zorunluluklarına karşı ortak zaferi olan robotlar insanlar için işsizlik...

ÇEVİRİ | Richard Lewontin, Diyalektik Materyalizm, Evrimsel Biyoloji ve Marksizm

4 Temmuz 2021 tarihinde, büyük popülasyon genetikçisi ve evrimsel biyolog Richard Lewontin 92 yaşında hayata veda etti. Lewontin, Amerika Birleşik Devletleri’nde bilimsel mirasının yanı sıra güçlü bir siyasi miras da bıraktı. Bu siyasi mirası, beş yıl önce vefat eden ve 2016 yılında Jacobin’de “Halkın Bilim İnsanı” başlıklı bir makaleyle anılan Marksist dostu ve yoldaşı Richard...

ÇEVİRİ | Üretken Yapay Zekayı Kurumsal Faşist Bir Silah Olarak Anlamak Üzerine

Yaratıcı Yapay Zeka’daki (GAI, Türkçe olarak YYZ) son hızlı sıçramalar Dijitalleşme, Nesnelerin İnterneti (IoT), Blok-Zincir, 5G, 3D Baskı, Robotik, Gen Düzenleme, Nanoteknoloji ve benzerleri gibi 21. yüzyılın ilk iki yılında ana akım haber başlıklarını ele geçiren birçok ‘öncü teknoloji’ etrafında gelişen coşkuyu aniden sildi süpürdü. On yıllardır var olan yapay zekaya dair söylemlerin, 1966 yılında...

AKP’nin Eğitimdeki Dönüşümü: Ilımlı İslam’dan Cihada

Tarih boyunca toplumlar düzenlerinin sürekliliğini sağlayan kendi yapılarına denk düşen eğitim sistemleri kurmuşlardır. Her ekonomik, sosyal ve siyasal düzenin ihtiyaçları eğitim sistemini belirler, şekillendirir. Kapitalist sistemde eğitim burjuvazinin sınıf egemenliği, burjuva toplum ve kapitalist üretimin ihtiyaçlarına göre düzenlenmiştir. Bununla birlikte programlarına, ideolojik politik niteliklerine -faşist, politik İslamcı, burjuva demokratik vb.- göre değişik burjuva iktidarlar eğitim...

ÇEVİRİ: CIA ve Frankfurt Okulu’nun Anti-Komünizmi

Küresel Teori Endüstrisinin Temelleri Frankfurt Okulu eleştirel teorisi, Fransız teorisiyle birlikte küresel teori endüstrisinin en gözde metalarından biri oldu. Bu ikisi, post-kolonyal ve dekolonyal teoriden queer teoriye, Afro-pesimizm ve ötesine kadar, kapitalist dünyanın akademik piyasasına hâkim olan pek çok moda eğilimi belirleyen ortak kaynak işlevi gördüler. Frankfurt Okulu’nun siyasi yönelimi bu sayede küreselleşmiş Batılı aydınlar...

Tanrı Parçacığı: İdealizmin Fizikteki Yeni Sığınağı

İlk maddeci filozoflardan Heraklitos, günümüzden yaklaşık 2500 yıl önce “Her şey akar, hiçbir şey durmaz” demişti. Evren adını verdiğimiz ‘oluş’un, dâhiyane bir sezgiyle kavranışını dile getiriyordu Heraklitos’un bu mantıksal yargısı: değişim sonsuzdur. Evrenin (ve doğanın) nesnel bilgisinin deneysel sınama ve doğrulamaya dayalı sistematik kavranışı ve düşüncede açığa çıkarılması/somutlanması anlamında Heraklitos, bir doğa bilimci değildi elbet...

Din-Bilim-İsyan: Şeyh Bedreddin Ve Toplumsal Düzeni

“Devrimci kültürü, geçmişin ütopyacı bir umut taşıyan tüm yönleriyle zenginleştirmek: Yüzlerce yıllık özgürlükçü mücadelenin ve hayalin mirasçısı ve onların vasiyetini uygulamakla görevli olmadığı takdirde Marksizm’in bir anlamı yoktur.” Walter Benjamin Giriş 13. yüzyıl Anadolu coğrafyası; toplumsal altüst oluşlar, devrim ve karşıdevrimler, yeni sınıf dinamiklerinin oluşması ve siyasal mücadelelere dahil olması, halklar arası kaynaşma ve karışmalar...